dimarts, 4 de juny del 2013

Carrefour 2013 Normandia – França.


1 al 5 d’abril  
Tots els participants al Chatolet de M. Pelegrin
Des del 1944 el 6 de juny sempre ha estat el dia D. En terminologia militar es coneix com el dia en què ha de començar una operació. És el dia en què, a dos quarts de sis del matí, hora britànica, va començar el desembarcament de milers de soldats a les platges de Normandia. En concret, 160.000 combatents dels exèrcits nord-americà, britànic i canadenc van desembarcar amb vehicles amfibis. El dia 1 d’abril, dilluns de Pasqua de 2013, l’Institut Castell dels Templers també va començar una operació, la d’integrar-se i formar part dels programes i projectes educatius europeus. Just un més abans havíem rebut la invitació a  participar en el Carrefour 2013 a Blainville sur le Mer, a la regió de Normadia, França on s’ aplegarien a l’entorn de 150 estudiants, 20 professors i 7 centres educatius (vocational school’s) d’agricultura, jardineria i paisatgisme. Procedien de 6 països d’Europa: Polònia, Bèlgica, Holanda, Luxemburg, Alemanya, França. I nosaltres, els invitats catalans.La nostra representació estava formada per dos alumnes dels PQPI de Jardineria, el Gerard i l’Aleix, i dos professors, la Maria, tutora del PQPI, i el Josep M, com a representant de l’equip de direcció. Van ser uns dies intensos i de vivències inoblidables. Per començar el sopar internacional de benviguda, una autèntica fira- tast de productes regionals i artesans: formatges, cerveses, bombons... i els nostres pa amb tomata amb pernil i truita de patata.  La primera jornada vàrem poder visitar el Jardí Botànic de Vauville, propietat de Mr. Guillaume Pellerin. L’espai està declarat patrimoni natural de França. En el jardí, hi conviuen centenars de plantes de fulla perenne d’arreu del món. Tota una lliçó de botànica per als nostres alumnes que no es van perdre detall. D’aquest indret cal destacar-ne el Jardí de la Saviesa. Després de dinar, la ruta pels penya-segats de la costa normanda, le sentier des douaniers GR 223, on vàrem poder observar i reconèixer la vegetació autòctona de la zona (ulex, botons d’or...). Des d’aquest mirador podíem veure com el mar va cedint terreny a la terra i permet activitats com la cria de musclos i d’ostres. La segona jornada va estar dedicada als esports d’aigua i vent. La base d’operacions va ser al club nàutic de Coutainville. En les seves instal·lacions tots els participants van construir un estel, practicar kayaking i pilotar els sand yatch –cotxes de vela-. Com que feia un dia amb molt vent centenars d’estels es van enlairar fàcilment a la platja al vespre i els sand yatch van agafar velocitats de creuer. El dijous, dia 4 d’abril, vam dedicar tota la jornada a la cultura. Una visita al Mont Saint Michel
Amb el Mont Saint Michel al fons
Impressionant indret geogràfic i arquitectònic, una dels llocs més visitats de França. L’espectacularitat de les marees no deixà indiferent a ningú.Al vespre, el sopar i la festa de comiat. A la reunió final, els professors vàrem tenir oportunitat de tastar un dels tresor de la zona, el Calvados, licor de poma amb mil i una receptes que no ens van explicar. Si continuem amb les metàfores militars i comparant amb el desembarcament de Normandia,  l’objectiu dels aliats era trencar les defenses alemanyes i alliberar Europa del domini nazi,  els nostres objectius en aquest viatge a Normadia també han estat clars:
  • Fomentar entre els estudiants i el personal educatiu el coneixement i la comprensió de la diversitat de cultures i llengües europees així com el valor cultural d’aquesta diversitat.
  • Ajudar els joves a adquirir les aptituds bàsiques per la vida i les competències bàsiques per al seu desenvolupament personal, el seu futur laboral i la ciutadania europea activa.
  A Normandia, el mar puja i baixa, s’arronsa i s’estira. Va i ve. El desig de l’Institut Castells dels Templers no és altre que quedar-se i formar part d’aquests projectes europeus i poder treballar, entre altres,  aspectes d’organització i gestió, cooperacions entre centres, etc. Per finalitzar, només vull agrair les facilitats, l’exquisidesa i les atencions  que vàrem rebre de l’organització. Així com també deixar constància de l’interès i la insistència per conèixer el projecte del Castell dels Templers i la nostra consolidació com a centre d’estudis de PQPI: als europeus del nord els interessa la visió dels europeus del sud.  
Josep M. Pujol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada